Brittiläinen lyhytkarva

Brittiläinen lyhytkarva


BRITTILÄINEN / BRITTI

Rotu on kehitetty Englannissa tavallisten kotikissojen valioyksilöistä 1880-luvulla. Myöhemmin kehitystyöhön on käytetty venäjänsinistä kylläkin heikoin tuloksin. Sen sijaan jalostuksen taustalta löytyy persialainen jonka kanssa saatiin erinomaisia tuloksia.

FIFe on hyväksynyt britin omaksi eurooppalaisesta eroavaksi roduksi v. 1982, jolloin britti sai oman standardin. Suomeen ensimmäiset britit tuotiin 1980-luvun alkupuolella. 1.10.2017 lukien FiFe on hyväksynyt lyhytkarvaisen brittiläisen sisarroduksi pitkäkarvaisen brittiläisen.

Britin tasapainoinen ja rauhallinen luonne sekä nallekarhumainen ulkonäkö on tehnyt siitä erittäin suositun rotukissan. Britit ovat ystävällisiä ja luottavaisia perhekissoja. Ne ovat suurikokoisia ja massiivisia kissoja ja valmiita oikeastaan vasta kolme vuotiaina. Britin turkki on helppohoitoinen ja miellyttävän tuntuinen, luonteeltaan britti on positiivinen ja kiltti. Britille hyväksytään monta sataa erilaista väriä, joten valinnan varaa riittää:) Tämä kissarotu sopii erinomaisesti sisäkissaksi, mutta viihtyy myös ulkona tarhassa tai valjaissa jos on siihen pienestä tottunut. Aikuisena se voi olla puhelias, mutta ei yleensä äänekäs. Yleensä britti viihtyy lattiatasossa eikä ole suuri kiipeilijä, tosin poikkeuksiakin saattaa olla. Sylissä viihtyy silloin jos itse haluaa tulla. Hakee mielellään huomiota esim. vieressä sohvalla tai vaikka sängyssä. Pitää harjauksesta kun pienestä pitäen opettaa. Ei useinkaan osallistu kotitöihin vaan seurailee sivummalta. Pitää leikittämisestä ja pienestä pitäen totutettuna hyväksyy myös muita eläimiä kaverikseen esim. koiran. Kissat viihtyvät paremmin kaksin kuin yksin, hyvä valinta onkin ottaa esim. sisarukset kaveruksiksi. 

Jos kaipaat lisää tietoa briteistä kehoitan vierailemaan Suomen Brittikissat ry:n sivulla, sekä brittirinki sivustolla.


www.brittirinki.fi